4 grudnia 2016

Tradycyjna szarlotka inaczej / Traditional apple pie differently




Kilka dni mnie nie było, ale już wracam do Was. Coś na weekend, coś na niedzielne popołudnie, coś pysznego, a mianowicie szarlotka. Zrobiłam ją z tradycyjnego przepisu, ale pozamieniałam kilka składników na zdrowsze.
Czyli jak zwykle nie znajdziecie "białej śmierci" w moim przepisie. 
Ciasto co prawda robiłam tydzień temu, ale dzisiaj znalazłam czas, żeby wrzucić posta. Tydzień temu wybieraliśmy się do mojego domu rodzinnego. Obiecałam Mamie, że upiekę coś dobrego. I muszę się Wam przyznać, że wyszło pycha. Nawet dzieciaki mojego rodzeństwa się nim zajadały. Polecam przepis w zdrowszej wersji dla całej rodziny. 

Tradycyjna szarlotka inaczej

Ciasto:
400 g mąki owsianej + 2 garści
150 g oleju kokosowego
2 jajka
50 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
900 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
2-3 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: olej kokosowy i mąka owsiana do wysmarowania i posypania blachy (wymiary 20 x30 cm)


Jabłka z niewielką ilością wody dusimy w garnku do miękkości. Na koniec dodajemy cukier i cynamon. W między czasie zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wyklejamy spód i boki blaszki. Wykładamy masę jabłkową. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 garści mąki owsianej + odrobinę miodu i robimy kruszonkę. kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 st. C. (góra - dół bez termoobiegu) około 25 min. Pilnujemy, w razie potrzeby przykrywamy wierzch papierem do pieczenia. 

SMACZNEGO!!!

For some days I was not here, but I go back to you. Something for the weekend, something on Sunday afternoon, something delicious, namely apple pie. I did it with the traditional recipe, but I have change few ingredients on healthier one. So, as usual, you will not find the "white death" in my recipe. The dough is true I did a week ago, but today I found time to put post. A week ago we were going to my family home. I told Mom that I bake something good. And you have to admit it came pride. Even kids my siblings eat it. I would recommend the provision of healthier version for the whole family.

Traditional apple pie differently

Cake:
400 g oat flour + 2 handfuls
150 g coconut oil
2 eggs
50 g of honey
1 teaspoon of baking powder

Apples:
900 g peeled and diced apples
3 tablespoons brown sugar raw
2-3 teaspoons cinnamon

Additionally: coconut and oatmeal for greasing and sprinkling sheet (size 20 x30 cm)

Apples with a little water stew in a pot till soft. At the end, add the sugar and cinnamon. In the meantime, knead the dough. 3/4 of dough tiling the bottom and sides of the plaque. And then put an apple. To the remaining dough add 2 handfuls of oatmeal + a little honey and make a crumble. Crumble sprinkle top of dough. Bake in preheated oven 180 degrees Celsius. (Up - down without convection) about 25 minutes. If necessary cover the top of the baking paper.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz