27 grudnia 2016

Pierniczki last minute / Last minute gingerbreads



Przepis miał być wrzucony przed świętami. Niestety z braku czasu nie udało mi się. Mam nadzieję, że jednak go wypróbujecie. może teraz, a może za rok. Pierniczki nie potrzebują aż takiego leżakowania.
Wystarczy, że je upieczecie dwa dni przed i zamkniecie w pojemniku. Będą mięciutkie. Polecam 😋😃

Pierniczki last minute

Ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej TYP 1850     
1 jajko
2 żółtka
50 g oleju kokosowego
10 łyżek miodu naturalnego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa:
50 g oleju kokosowego
3 łyżki kakao
2-3 łyżki miodu naturalnego

W rondelku rozpuszczamy olej z miodem. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy olej z miodem, jajko i żółtka. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10 minut w 180 st. C. Studzimy. W rondelku rozpuszczamy składniki polewy i smarujemy nasze pierniki.

SMACZNEGO!!!

The recipe had to be thrown before Christmas. Unfortunately, I do not have to much time. I hope, however, you will savor it. Maybe now, maybe next year. Gingerbreads not need until such aging. Just bake them two days before, and closing in box. They will be soft. I would recommend 😋😃

Last minute gingerbreads 

Cake:
250g wholemeal flour TYPE 1850
1 egg
2 egg yolks
50 g coconut oil
10 tablespoons natural honey
2 teaspoons baking soda
2 teaspoons cinnamon
0.5 tsp ginger
0.5 tsp nutmeg

Icing:
50 g coconut oil
3 tablespoons cocoa
2-3 tablespoons natural honey

In a saucepan, melt the oil with honey. In a bowl, mix all the ingredients loose. Add the oil, honey, egg and egg yolk. Knead the dough. Roll out between sheets of baking paper and cutting cakes. Bake 10 minutes at 180 degrees C. In a saucepan, melt the glaze ingredients and smear our gingerbreads.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz