4 marca 2017

Jogurtowe chia / Yoghurt chia



Kolejne śniadanie z typu białkowo-tłuszczowe. Już dawno nie było nasion chia, czyli tzw. nasion szałwii hiszpańskiej. Nasiona chia są skarbnicą kwasów omega 3.
Są bogate także w wapń i żelazo. Zawierają wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Zawierają również duże ilości błonnika, który reguluje trawienie. W sumie pierwszy raz pojawiły się na blogu. Moja druga połówka była zachwycona dzisiejszym śniadaniem. Lekkie takie jak lubi, a zarazem sycące. Z chia można przygotowywać szereg różnych deserów. Na pewno na blogu nie zabraknie przepisów 😃

Jogurtowe chia (składniki na 2 porcje):

2 małe jogurty naturalne (po 170 g każdy)
2 dojrzałe banany
4 łyżki nasion chia
2 garści orzechów włoskich


Jednego banan rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt i chia. Mieszamy. Przekładamy do pucharków, wysokich szklanek czy słoiczków. Wstawiamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy. Na wierzchu układamy pokrojonego banana w plastry i posypujemy orzechami.

SMACZNEGO!!!

Another breakfast with protein-fat. We do not have for a long time for breakfast chia seeds, ie. Spanish sage seeds. Chia seeds are a treasure trove of omega 3. They are also rich in calcium and iron. They contain a high content of balanced protein. They also contain large amounts of fiber, which regulates digestion. In total, for the first time they appeared on the blog. My other half was delighted with today's breakfast. Light such as likes, yet filling. With chia you can prepare a variety of desserts. For sure I will write another recipe in blog for sure 😃

Yoghurt chia (ingredients for 2 servings):

2 small natural yoghurt (after 170 g each)
2 ripe bananas
4 tablespoons of chia seeds
2 handfuls of walnuts

One banana crushed with a fork. Add the yogurt and chia. Mix. Put into cups, tall glasses, or jars. Put into fridge for the night. Morning remove. On top put sliced banana  and sprinkle with nuts.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz