15 stycznia 2017

Naleśniki kukurydziane z musem gruszkowym / Corn pancakes with pear mousee


O naleśnikach pisałam już nie raz. Po prostu uwielbia je. I raz na jakiś czas powstają one w naszej kuchni. Moje Kochanie powiedziało, że tym razem wyszły przepyszne. Więc mam nadzieję, że i Wy się zachwycicie.
Ciasto zrobiłam z mąki kukurydzianej. Nadzienie jest tradycyjne, a mianowicie twarożek. Ale za to wierzch - przepyszny mus z gruszek. Coś naprawdę niesamowitego 😋 a jak smakuje 😍

Naleśniki kukurydziane z musem gruszkowym
Składniki na 3 porcje

Masa naleśnikowa:
150 g mąki kukurydzianej
1 jajko
cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl. mleka

Twarożek:
250 g sera twarogowego półtłustego
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki naturalnego miodu

Mus gruszkowy:
5 małych gruszek

Dodatkowo: 170 g jogurtu naturalnego

Składniki ciasta łączymy ze sobą w misce na gładką masę. Smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki. Między czasie obieramy gruszki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Na koniec blendujemy na gładką masę. Składniki twarożku łączymy ze sobą w miseczce. Nasze naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy. Na wierzchu układamy jogurt naturalny i mus gruszkowy. 

SMACZNEGO!!!

About the pancakes I have written more than once. Just loves them. And once in a while they are formed in our kitchen. My Darling said that this time came out delicious. So I hope that you will admire.

Cake I made with corn flour. Filling is traditional, namely cottage cheese. But this top - delicious mousse with pears. Something really amazing 😋 and tastes like 😍

Corn pancakes with pear mousee
Ingredients for 3 servings

Weight pancakes:
150 g corn flour
1 egg
vanilla sugar
pinch of salt
1 teaspoon baking soda
1 cup of milk

Cottage cheese:
250 g cottage cheese semi
3-4 tablespoons natural yoghurt
2 tablespoons honey

Pear Mousse:
5 small pears

In addition: 170 g of natural yoghurt

Mix dough ingredients together in a bowl until smooth. Fry the pancakes on a hot pan. Meanwhile, peel the pears and cut into small cubes. Put into a saucepan, add a little water and cook until tender. At the end of blend smooth. Mix cottage cheese ingredients together in a bowl. Smear pancakes  of cream cheese and wrap them. On top put yogurt and pear mousse.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz