23 listopada 2016

Pulpeciki w sosie pomidorowym / Meatballs in tomato sauce



Na dzisiejszy obiad przygotowałam pulpeciki w sosie pomidorowym. Moje Kochanie cały czas chodziło za mną i prosiło o pyszny sosik. On twierdzi, że jedzenie musi być mokre. Chociaż na moje gotowanko nie narzeka 😋💗
Postanowiłam dzisiaj przygotować coś specjalnie dla niego. A mianowicie lżejszą wersję pulpecików w sosie pomidorowym. Jak Moje Kochanie zobaczyło to danie, był wręcz zachwycony i nie mógł się doczekać, aż spałaszuje obiadzik 😏😉 Jak to mówią przez żołądek do serca💗 

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki na około małych 20 pulpecików:
500 g mięsa wołowo-wieprzowego
sól, pieprz, papryka słodka, suszona natka pietruszki

300-400 ml wody
marchewka
liść laurowy, sól, pieprz, 4 ziarna pieprzu czarnego
puszka pomidorów krojonych
1 łyżka mąki ryżowej
koperek do dekoracji

makaron spaghetti pełnoziarnisty

Mięso mieszamy z przyprawami. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ryżowej. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i pieprzem. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki oraz nasze pulpeciki. Gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy pomidory. Gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i koperkiem.

SMACZNEGO!!!

At today's dinner I prepared meatballs in tomato sauce. My boyfriend for some time was asking me  for a delicious sauce. He said that food must be wet. Although his not complaining for my cooking 😋💗 I have decided today to prepare something special for him. Namely, a lighter version of meatballs in tomato sauce. When my boyfriend saw this dish was quite delighted and could not wait to eat dinner 😏😉 As they say, by stomach to heart💗

Meatballs in tomato sauce

Ingredients for about 20 small meatballs:
500 g beef-pork meat
salt, pepper, sweet paprika, dried parsley

300-400 ml of water
carrot
bay leaf, salt, pepper, 4 black peppercorns
1 can chopped tomatoes
1 tablespoon rice flour
dill to decorate


whole grain pasta spaghetti

Mixed meat with spices. Form meatballs like walnut size. Enrobing it in a rice flour. In a saucepan boil water with a leaf and pepper. Add the carrots (cut into slices) and our meatballs. Boil 30 minutes. Then add the tomatoes. Cook for another 10 minutes. Season with salt and pepper. Serve with pasta and dill.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz