5 listopada 2016

Tort kokosowy z granatem / Coconutt cake with pomegranate

























Mój pierwszy post. Długo przymierzałam się do założenia bloga, ale w końcu się udało. Moją pasją jest gotowanie i pieczenie ciast. W związku z tym, że kilka dni temu mój partner miał urodziny, postanowiłam upiec mu tort
- oczywiście jego odchudzoną, lżejszą wersję. Biszkopt jest wykonany z mąki pełnoziarnistej, a krem nie zawiera masła. 

Tort kokosowy z granatem

Biszkopt:
4 jaja
1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
szczypta soli
1 szkl. mąki pełnoziarnistej TYP 1850
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
konfitura z czarnej porzeczki 100 % owoce
1 puszka mleka kokosowego 400 ml (17-19% tłuszczu) (wstawiona na noc do lodówki)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarnka z jednej laski wanilii

Dodatkowo: wiórki kokosowe i pestki granatu oraz woda, sok z cytryny i ewentualnie troszkę rumu do nasączenia biszkoptu.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Na koniec dodajemy po jednym żółtku, również miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ostrożnie mieszając. Rozgrzewamy piekarnik (tem. 170 st. C, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Tortownicę (24 cm średnica) smarujemy olejem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.





Kiedy biszkopt wystygnie, przekrajemy go na dwa krążki. Nasączamy zmieszaną wcześniej wodą z sokiem z cytryny i alkoholem. 
Puszkę mleczka kokosowego wyjmujemy z lodówki. Oddzielamy część stałą (wodę można wykorzystać do owsianki bądź koktajlu). Ubijamy część stałą z cukrem lub ziarnami przez 3 minuty.
Na jedną część nakładamy warstwę konfitury, a na konfiturę połowę ubitej masy. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Wierzch i bok tortu smarujemy pozostałą masą. Bok tortu dodatkowo dekorujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch pestkami granatu.

SMACZNEGO!!!

My first post. I was trying to found a blog for a long time, but finally succeeded. My passion is cooking and baking cakes. Due to the fact, that my boyfriend had a birthday a couple days ago I have decided to bake him a cake - of course ligter and fitter version. Cake is made with wholemeal flour and the cream does not contain butter.

Coconut cake with pomegrante

Cake: 
4 eggs
1/2 cup unrefined cane sugar
pinch of salt
1 cup wholemeal flour TYPE 1850
1 teaspoon baking powder


Mass:
black currant jam 100% fruit
1 can of coconut milk 400 ml (17-19% fat) (inserted overnight in the fridge)

1 spoon of sugar with real vanilla or grain from one vanilla pod

 Additionally: coconut shrims and pomegranate seeds, and water, lemon juice and possibly a little rum to soak the sponge cake.

Separate the protein from egg yolks. Proteins with a pinch of salt whip to stiff peaks. Add portions of sugar all the time mixing. At the end, add one yolk after yolk, mixing well. For the whipped egg, add flour with baking powder by gently swirling. Preheat the oven (tem. 170 deg. C, heat up and down without convection). Cake tin (24 cm diameter) smear coconut oil, and sprinkle with coconut. Bake for about 30 minutes to a dry stick.

When sponge cake has cooled down, cut it on two slices. Soaking previously with mixed water with lemon juice and alcohol.
Remove can of coconut milk from the refrigerator. Separate the fixed part (the water can be used for porridge or cocktail). Whip fixed part with sugar or grains for 3 minutes.

for one slice just put a jam, and on preserves put half of the whipped mass. Cover with the second slice of sponge cake. The top and side of cake smear the rest mass. the front side of cake also decorate with coconut, and the top pomegranate seeds.


BON APPETIT!!!

5 komentarzy:

  1. Super! Powodzenia w blogowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Powodzenia w blogowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. 23 yr old Research Assistant III Harlie McCrisken, hailing from Listowel enjoys watching movies like Class Act and Mountaineering. Took a trip to Timbuktu and drives a Ferrari 275 GTB Long ose Alloy. skocz tutaj

    OdpowiedzUsuń