6 listopada 2016

Kurczak w pomarańczach / Chicken in oranges




Jak wspominałam we wcześniejszym poście Moje Kochanie miało nie dawno urodziny. W związku z tym w sobotę odbyła się mała impreza urodzinowa.
Przewidująco w sobotę zamarynowałam całego kurczaka na niedzielny obiad, który można było szybko i przyjemnie przygotować.


Kurczak w pomarańczach

Marynata miodowo-musztardowa:
10 łyżek dobrej jakości oleju (rzepakowy, winogronowy)

1 łyżka musztardy stołowej lub Dijon
1 łyżka naturalnego miodu
sól
pieprz

przyprawa do kurczaka
kurczak
2 pomarańcze
cytryna
rękaw do pieczenia

Składniki marynaty mieszamy w słoiczku (wszystko ładnie nam się połączy). Kurczaka nacieramy najpierw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka; a następnie marynatą. Zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia przygotowanie obiadu nie zajmuje nam wiele czasu. Pomarańcze i cytrynę wyparzamy i kroimy w plastry. Część plastrów wkładamy do środka kurczaka. Całego kurczaka wkładamy do rękawa i dodatkowo układamy pozostałe wkoło układamy pozostałe owoce. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Czas pieczenia około 1 godzina. Kontrolujemy proces pieczenia. Kurczak powinien być miękki i soczysty.

P.S. Moje Kochanie zostało postawione na nogi :) Serdecznie polecam na przygotowania się do następnego dnia po małej imprezce:)

P.S. Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły na ciężkie dni, napiszcie w komentarzach.


SMACZNEGO!!!

As I mentioned in ealier post my boyfriend had a birthday a couple days ago. Therefore, on Saturday held a small birthday party. Presciently on Saturday I marinaded whole chicken on Sunday dinner, which can be fast to prepare.

Chicken in oranges

Honey mustard marinade:                                       
10 tablespoons of good quality oil (canola, grape)
1 tablesppon of mustrad table or Dijon
1 tablespoon of honey
salt
pepper

chicken spice
chicken
2 oranges
lemon
sleeve baking

Mix marinade ingredients in a jar (everything will connect nice). First rub the chicken with salt, pepper and chicken spice, then marinade. Leave in a fridge overnight.
The next day, prepare dinner does not take too much time. Oranges and lemon dip in hot water and cut in the slices. Some of the slices put into the chicken. Inserted whole chicken into the sleeve. The rest fruits just put around the meat. The oven should be adjusted to 180 deg. C. The baking time - about one hour. You should control the baking process. Chicken should be soft and juicy. 

P.S. My boyfried has been placed on the legs :) We would like to recommend for the day after small party:)

P.S. If you have some intersting ideas for hard days, write in the comments.


BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz