7 grudnia 2016

Kokosowe naleśniki z dżemem malinowym / Coconut pancakes with raspberry jam


Kokosowe naleśniki - coś pysznego. Ale muszę Wam powiedzieć, ze robiłam je pierwszy raz. Wcale nie jest łatwe usmażenie takich naleśników. Musicie być bardzo cierpliwi. Pierwszy mój naleśnik wylądował w koszu.
Więc uważajcie, ale też się nie przestraszcie. Pamiętajcie, że patelnie musi być dobrze rozgrzana. Naleśniki smażą się troszkę dłużej niż te tradycyjne, ale warte zachodu 😋
Nadzienie. Będąc w rodzinnych stronach, dostałam od mojej Cioci bardzo pyszny domowy dżem malinowy. I właśnie z nim zaserwowałam te naleśniki. Dżem na pewno zawiera biały cukier, ale cóż od czasu do czasu małe odstępstwo można zrobić. Tym bardziej, że jest to domowy dżemik 😋

Kokosowe naleśniki z dżemem malinowym

Ciasto:
100 g mąki kokosowej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki owsianej
2 jajka
cukier waniliowy
2 szkl. mleka
niecała szkl. wody (kontrolujcie gęstość ciasta, musi być takie samo jak tradycyjne naleśniki)
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: Wasze ulubione dodatki, u mnie dżem malinowy. 

W misce łączymy składniki suche, następnie dodajemy jajka i mleko. Miksujemy wszystko na gładką masę. następnie dodajemy taką ilość wody, aby nasze ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Patelnię natłuszczamy niewielka ilością oleju kokosowego. Dobrze rozgrzewamy i smażymy naleśniki. Podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!

Coconut pancakes - something delicious. But I must tell you that I did it the first time. It is not easy to fry these pancakes. You have to be very patient. My first pancake landed in the basket. So be warned, but not worry. Remember that the pans must be warmed up well. Just frying pancekes a little longer than the traditional ones, but worth 😋
Filling. Being at my family home, I got from my Aunt very delicious homemade raspberry jam. I was served up the pancakes with that jam. Jam certainly includes white sugar, but from time to time a small deviation can be done. The more that is home made  😋

Coconut pancakes with raspberry jam

Pancake batter:
100 g coconut flour
50 g rice flour
50 g oat flour
2 eggs
vanilla sugar
2 glass milk
just under the glass. water (control density dough, must be the same as the traditional pancakes)
pinch of salt
teaspoon baking powder


Additionally: Your favorite add-ons in my raspberry jam.

In a bowl, mixed the dry ingredients, then add the eggs and milk. Blend all until smooth. Then add the amount of water to our cake had the consistency of pancake batter. Oiling the pan with a small amount of coconut oil. Warm up well and fry pancakes. Serve with your favorite toppings.


BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz