18 grudnia 2016

Owsianka z jabłkiem / Oatmeal with apple



Dla tych którzy uwielbiają ciepłe owsianki na śniadanie. Troszkę szybsza wersja bez gotowania. Wystarczy zalać płatki wrzątkiem i odstawić na kilka minut i gotowe. Tym razem propozycja z jabłkiem. W smaku przypomina szarlotkę.
Tym połączeniem osiągamy przepyszny deser w wersji śniadaniowej. Polecam w szczególności teraz, kiedy poranki są chłodniejsze. Możemy cieszyć miseczką smakołyków 😋😊😉 

Owsianka z jabłkiem

50 g płatków owsianych
woda
łyżeczka cynamonu
jabłko + kilka plasterków do dekoracji
garść orzechów włoskich
garść rodzynek

Płatki z cynamonem mieszamy w miseczce. Zalewamy wrzątkiem dwa centymetry ponad stan płatków. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5-8 minut. Czekamy aż płatki wchłoną płyn. Między czasie ścieramy jabłko na tarce. Ja starłam razem ze skórką. W skórce znajdziemy najwięcej witamin. Do gotowych płatków dodajemy starte jabłko i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki jabłka oraz posypujemy orzechami.

SMACZNEGO!!!

For those who love warm porridge for breakfast. A little faster version without cooking. Just pour oat flakes by boiling water and let stand for a few minutes and it is ready. This time the proposal with apple. The taste is like apple pie. This combination is achieved delicious dessert version of the breakfast. I recommend especially now, when the mornings are cooler. We enjoy a bowl of goodies 😋😊😉

Oatmeal with apple

50 g oat flakes
water
1 teaspoon cinnamon
1 apple + a few slices to decorate
1 handful walnuts
1 handful raisins

Mix oat flakes with cinnamon in a bowl. Pour boiling water over two centimeters beyond the flakes. Cover the saucer and leave for 5-8 minutes. Wait until the flakes absorb the liquid. Meanwhile, scrub apple on a grater. I wiped together with the skin. The peel contains a lot of vitamins. To ready flakes add grated apple and raisins. Mix thoroughly. On top arrange the apple slices and sprinkle with nuts.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz