19 grudnia 2016

Frytki z batata / Sweet potato fries



Każdy chyba zna ten przepis. Frytki z batata, czyli słodkiego ziemniaka, są alternatywą dla niezdrowych frytek. Są mega pyszne 😋
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne ziemniaki. Można z nich przyrządzić bardzo dużo potraw: chipsy, puree, które możecie dodawać do ciast, puddingów, kawałki ugotowanego batata smakują również wyśmienicie w sałatkach. 
Bataty zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który odpowiedzialny jest za sprawne funkcjonowanie jelit, a także pozbycie się zaparć. 

Frytki z batata

1 spory batat (500-600 g)
4 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
rozmaryn

Batata obieramy, a następnie kroimy na kształt frytek. Frytki mieszamy z olejem i przyprawami. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Układamy frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut. Podajemy z naszym ulubionym sosem. U mnie koperkowo-czosnkowy Link


SMACZNEGO!!! 

Everyone probably knows that recipe. Sweet potato fries are an alternative to unhealthy fries. These are mega delicious 😋 Sweet potatoes have a lower glycemic index than conventional potatoes. You can to cook a lot of dishes: potato chips, mashed potatoes, which can be added to cakes, puddings, pieces of cooked sweet potato taste good also  in delicious salads.
Sweet potatoes contain large amounts of dietary fiber, which is responsible for the smooth functioning of the intestines, as well as getting rid of constipation.

Sweet potato fries

1 sweet potato (500-600 g)
4 tbsp rapeseed oil
salt
pepper

rosemary

Peel the sweet potato and then cut into the shape of french fries. French fries mix with oil and spices. The oven was adjusted to 180 degrees Celsius. Put fries on a baking tray lined with baking paper and bake for about 30 minutes. Serve with your favorite sauce. For me, dill and garlic one Link


BON APETTIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz