8 stycznia 2017

Mleko kokosowe / Coconut milk


Kilka tygodni temu kupiliśmy kokosa. I tak sobie leżakował na blacie, aż przyszła jego kolej. Trochę w sumie to on się już tego domagał, żeby się nim zająć. Ale niestety ten pan wymaga trochę czasu, żeby go obrobić. Jednak mamy mroźną zimę za oknem, więc można się nim zająć. Samo otworzenie kokosa jest mozolnym procesem.
Uwierzcie, że jednak warto. Uzbrójcie się w cierpliwość i w odpowiednie narzędzia pracy. A z tego małego kokosa otrzymacie nie tylko mleko, ale też pulpę kokosową, którą można wykorzystać do robienia przepysznych ciasteczek. Przepis na nie w następnym poście 💗💗💗

Mleko kokosowe

1 kokos
woda

Jak widzicie, nie potrzebujemy wile, żeby przygotować takie pyszności. A sam kokos to koszt mniej więcej trzech złotych. Tanio i zdrowo. 
No to zaczynamy proces otwierania kokosa 😉 Przygotujcie się 😉 Będzie nam potrzebny tasak, śrubokręt, ewentualnie młotek 😉 I co Wy na to 😉. Jeden koniec kokosa jest zakończony trzema punktami. Jeden z nich jest dość miękki, a dwa pozostałe twarde. Przez miękki jesteśmy w stanie się przebić śrubokrętem. Wylewamy wtedy wodę kokosową ze środka. Po tym etapie bierzemy się już za poważniejszą pracę. Jeżeli posiadacie tasak, to możecie obstukiwać kokosa na krawędzi po środku. Robimy tak długo, aż powstanie szczelina. Można się zmęczyć 😃😉 Jeżeli już mamy szczelinę, to teraz za pomocą śrubokręta i młotka otwieramy kokos do końca. 
To jeszcze nie koniec 😉 Wiem już macie dość, ale szkoda naszej dotychczasowej pracy. To do dzieła 😍. Teraz za pomocą noża wyciągamy miąższ kokosa, następnie musimy go obrać z brązowej skórki. Zalewamy go przegotowaną wodą. Taka ilość wody, ile waży nasz miąższ. Następnie blendujemy. Przecedzamy mleko przez gazę. I tak powstaje nam mleko kokosowe i pulpa kokosowa 💗💗💗.


P.S. Mam nadzieję, że było warto 😃😃😃

SMACZNEGO!!!

A few weeks ago we bought a coconut. And so it matured on the table until it was his turn. And he already demanded this to take care of him. But unfortunately, you need some time to do something with that guy. However, we have a cold winter outside the window, so you can take care of him. The very opening of the coconut is a laborious process. Believe that it is worth. Arm yourself with patience and the right tools. And with this little coconut you receive not only milk, but also coconut pulp, which can be used to make delicious cookies. Recipe for them in the next post 💗💗💗

Coconut milk

1 coconut
water

As you can see, we do not need much to prepare such delicacies. A coconut cost about three pln. Cheap and healthy.
Let's start the process of opening a coconut 😉 Prepare yourself 😉 We will need a cleaver, screwdriver or hammer 😉 And what do you think 😉. One end of the coconut is finished of three points. One of them is quite soft, the other two are hard. By soft, we are able to break through with a screwdriver. Then pour the coconut water inside. After this stage, we are already have a serious job. If you have a cleaver, it can chip coconut on the edge of the center. We do so until a gap. You get tired 😃😉 If you already have a gap, now with a screwdriver and hammer open the coconut to the end.
This is not the end 😉 I know, you already have enough, but the damage of our previous work. Let's go work a little bit yet 😍. Now, using a knife, pull the flesh of a coconut, then we have to take brown skin. Pour it with boiled water. This amount of water as it weighs our flesh. Then blend. Strain the milk through gauze. And so we created the coconut milk and coconut pulp 💗💗💗.

P.S. I hope it was worth it 😃😃😃



BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz