13 marca 2017

Pizza z dodatkiem rukoli / Pizza with the addition of arugula



Było ciasto - ale i była też pizza. Przygotowałam ją z mąki pełnoziarnistej. Dodatki, jakich użyłam to: swojska wędlina przygotowana przez moją Mamę,
czerwona papryka i czarne oliwki. Pizza został uwieńczona smaczną rukolą. Uwielbiam 💗 Goście jak zwykle byli zachwyceni 😃

Pizza z dodatkiem rukoli

Ciasto:
2,5 szkl. mąki z pełnego przemiału TYP 1850
1 łyżeczka soli
1 saszetka suchych drożdży 7g
3 łyżki oleju rzepakowego
niecała szkl. ciepłej wody

Dodatki:
3 łyżki oleju rzepakowego
3 spore plasterki szynki
kilka pasków czerwonej papryki
kilka czarnych oliwek
rozmaryn
1 kulka mozzarelli
rukola

Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie. Między czasie przygotowujemy dodatki. Szynkę dzielimy na mniejsze części, Paprykę kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Ser trzema na tarce. Ciasto rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Układamy na blasze. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy rozmarynem. Układamy dodatki i posypujemy serem. pieczemy 15 minut w 235 st. C. Kroimy na 8 kawałków. Podajemy z rukolą.

SMACZNEGO!!!

There was a cake - but also was pizza. I made it with whole-wheat flour. Extras, which I used: homely sausage prepared by my mother, red bell peppers and black olives. Pizza was crowned with a tasty arugula. I love it 💗 guests as usual, they were delighted 😃

Pizza with the addition of arugula

Cake:
2.5 glass wholemeal flour TYPE 1850
1 teaspoon salt
1 sachet of dry yeast 7g
3 tbsp rapeseed oil
just under glass of hot water

Additives:
3 tbsp rapeseed oil
3 big slices of ham
several strips of red pepper
several black olives
rosemary
1 ball of mozzarella
arugula
Pour dry dough ingredients into a bowl, add the oil and water. Knead the dough. Knead for 10 minutes until it begins to stand out from the hands. Cover with a cloth. Leave for an hour, until the dough grow. Meanwhile, prepare additives. Divided ham into smaller parts, cut pepper into cubes, slices olives. Three cheese on a grater. Roll out the dough on baking paper. Arrange on a baking sheet. Grease cake with oil and sprinkle with rosemary. Put additions and sprinkle with cheese. Bake 15 minutes at 235 degrees Celsius. Cut into 8 pieces. Serve with arugula.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz