11 marca 2017

Kopiec kreta w zdrowszej wersji / Mole mound in a healthier version



Zapowiedziani goście - jest i ciacho. Kopiec kreta w zdrowszej wersji - bez białej mąki i białego cukru. Moja mała rada - użyjcie dwóch puszek mleczka kokosowego zamiast jednej. Ciasto będzie lepsze.
U mnie trochę masy wyszło za mało. No i o jednej rzeczy zapomniałam. Nie dodałam ziaren kakaowca do masy. Jak poczynicie te malutkie zmiany, to ciasto wyjdzie idealne 😃

Kopiec kreta w zdrowszej wersji

Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szkl. nierafinowanego brązowego cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mąki z pełnego przemiału TYP 180
3,5 łyżki kakao

Masa:
2 puszki mleczka kokosowego schłodzonego przez 24 h w lodówce - min. 17% tłuszczu (ja dałam tylko jedną, masy wyszło troszkę za mało)
1 cukier waniliowy
1-2 łyżki ziaren kakaowca (ja ich nie użyłam, bo zapomniałam)

Dodatkowo: po 5 łyżek: wody, soku z limonki i cytrynówki do nasączenia biszkoptu. Olej kokosowy i wiórki kokosowe.



Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, brązowy cukier i cukier waniliowy ciągle ubijając. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Mieszamy. Okrągłą blaszkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przelewamy masę. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Jak biszkopt ostygnie, odkrajemy górną warstwę.
Kruszymy. Wodę, sok z limonki i cytrynówkę łączymy ze sobą. Nasączamy spód. Z puszki z mleczkiem kokosowym, wyjmujemy tylko stałą część. Wodę możecie wykorzystać do koktajlu. Ubijamy przez 3 minuty razem z cukrem waniliowym. Dodajemy ziarna kakaowca. Mieszamy. Banany obieramy i kroimy na pół wszerz. Układamy na spodzie. Na banany układamy masę kokosową. Wierzch posypujemy skruszoną górną warstwą. 


SMACZNEGO!!!

The announced guests - and I made a cake. Mole mound in a healthier version - no white flour and no white sugar. My little advice - use two cans of coconut milk instead of one. The dough will be better. For me, one is not enough. Well, one thing I forgot. I did not add cocoa beans to the mass. When you do these tiny changes, this cake comes out perfect 😃

Mole mound in a healthier version

Sponge cake:
4 eggs
pinch of salt
1/2 glass unrefined brown sugar
1 vanilla sugar
1 teaspoon of baking powder
1 cup wholemeal flour TYPE 180
3.5 tablespoons cocoa

Mass:
2 cans coconut milk cooled for 24 h in a refrige - min. 17% fat (I gave only one, the masses came out  too little)
1 vanilla sugar
1-2 tablespoons of cocoa beans (I did not use them, because I forgot)

In addition: the 5 tablespoons of water, lime juice and lemon vodka to soak the sponge cake. Coconut oil and desiccated coconut.

Separate protein from egg yolks. Whip proteins with a pinch of salt  to stiff peaks. Then add the egg yolks, brown sugar and vanilla sugar whisking constantly. At the end, add loose ingredients. Mix. Smear Round badge by coconut oil, and sprinkle with coconut. Pour mass. Bake 20 minutes at 180 degrees centigrade. As a sponge cake has cooled, cut top part. Shatter top part. Water, lime juice and lemon vodka combine each other. Soaking the bottom. From can of coconut milk, remove only the fixed part. The water can be used for a cocktail. Whip for 3 minutes with the vanilla sugar. Add the cocoa beans. Mix. Peel the bananas and cut in half across. Put on the bottom. On bananas put coconut mass . The top sprinkle contrite top layer.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz