Muszę się Wam do czegoś przyznać. Uwielbiam łakocie. Dlatego staram się przygotowywać ich zdrowsze wersje. W moich wypiekach nie znajdziecie białej mąki, rafinowanego cukru czy utwardzanych tłuszczy. Staram się je przygotowywać z jak najmniej przetworzonych składników. Coś na dzisiejszy ponury dzień - pysznego i przypominającego ciastka z dzieciństwa, które robiła moja Mama. Zmieniłam tylko składniki na trochę zdrowsze i dodałam dodatki. Spróbujcie, wyszły naprawdę pyszne!!!
Ciastka owsiane z orzechami czekoladą
Składniki:
100g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
50g płatków owsianych
2 żółtka
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki naturalnego miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki posiekanej gorzkiej czekolady 90% kakao
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki łączymy w misce, na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je za pomocą widelca (tworzymy przy okazji wzorek na ciastkach). Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (góra-dół). Pieczemy 10-12 min.
SMACZNEGO!!!
I have to admit something to you. I love sweets and cookies. That's why I try to prepare them healthier versions. In my baked goods you will not find any white flour, refined sugar or hardened fats. I try to prepare them with the least processed ingredients. Something for today's gloomy day - delicious and reminiscent of cookies from my childhood that my mother did. I changed only a little healthier ingredients and added extras. Try it, came out really delicious !!!
Oatmeal cookies with chocolate and nuts
Ingredients:
100g oat flour (you can grind oatmeal)50g rolled oats
2 egg yolks
2 tablespoons coconut oil
2 tablespoons natural honey
1/2 teaspoon baking powder
1.5 cubes chopped dark chocolate 90% cocoa
20 dag chopped walnuts
All the ingredients mixed in a bowl, at the end add chopped nuts and chocolate. Teach baking tray with baking paper. Form a walnut-sized balls, flatten them with a fork (create a pattern on cakes). The oven was adjusted to 180 deg. C (top-down). Bake 10-12 min.
BON APPETIT!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz