16 listopada 2016

Faszerowana cukinia / Stuffed zucchini




Kolejna obiadowa propozycja. Mięso podane troszkę w innym formacie. Cukinię możecie podać z porcją ryżu bądź kaszy. Osiągnięcie wtedy pełnowartościowy posiłek. 
Cukinia przez niektórych nazywana jest kabaczkiem (należy to tak naprawdę od regionu).
Im młodsza jest, tym jest smaczniejsza. Cukinię możemy jeść zarówno na surowo, jak i przyrządzać z niej różnego rodzaju potrawy (leczo, krem, spaghetti z cukinii, kotleciki, zapiekankę, dania jednogarnkowe, placuszki, ciasta, czy też smażyć kwiaty cukinii. Surową cukinię możemy spożywać jako przekąskę. W 100 g znajdziemy tylko 21 kcal. Cukinia zawiera także dużo cennych witamin, tj. A, C, K, PP czy B1, także potas, żelazo i magnez. 

Faszerowana cukinia

400g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnki 
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
chilli w proszku, słodka papryka, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, majeranek
2 średniej wielkości cukinie
mozzarella




Cukinie kroimy wzdłużna pół. Wydrążamy środek. Posypujemy solą i pieprze. Odstawiamy na bok. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku, Smażymy około 1 min. Dodajemy mięso. Kiedy mięso będzie prawie gotowe dodajemy sól, pieprz, chili i słodką paprykę, a następnie pomidory z puszki. Gotujemy około 10 min. Na koniec dodajemy majeranek, pietruszkę i bazylię.
Mięsem faszerujemy cukinie. Na wierz układamy plastry sera. Pieczemy w 180 st. C przez około 40 min. W zależności jak mamy duże cukinie. 

SMACZNEGO!!!
I am offering one more dinner. The meat served in a little different format. Zucchini, you can specify with a portion of rice or porridge. Reaching then a full blown meal.
Zucchini by some people is called squash (depends on the region).The younger it is, the tastier it is. Zucchini can eat both raw and cook with it all sorts of dishes (leczo, cream, spaghetti with zucchini, chops, pie, stews, fritters, cakes or to fry zucchini flowers. The crude zucchini can be eaten as a snack. 100 g find only 21 kcal. Zucchini also contains a lot of important vitamins, ie. A, C, K, PP or B1 also include potassium, iron and magnesium.

Stuffed zucchini


400g minced turkey
2 garlic cloves
1 can chopped tomatoes
2 tbsp rapeseed oil
salt
pepper
chilli powder, paprika, dried basil, dried parsley, marjoram
2 medium zucchini
mozzarella

Cut zucchini in half lengthwise.  Hollow center. Sprinkle with salt and pepper. Leave it aside. On the hot pan throw finely chopped garlic cloves, Fry about 1 minute. Add the meat. When the meat is almost ready, add salt, pepper, chili and sweet pepper and tomatoes. Boil about 10 minutes. At the end, add marjoram, parsley and basil.
Zucchini stuffed of meat. Put slices of cheese on the top. Bake at 180 deg. C for about 40 min. Depending on how we have a large zucchini.

2 komentarze: