16 listopada 2016

Piekielne naleśniki (Naleśniki z warzywami) / Hellish pancakes (Pancakes with vegetables)



Coś warzywnego na obiad. I jeszcze do tego naleśniki. Same pyszności. Pamiętajcie jednak, żeby posiłek był pełnowartościowy, trzeba do niego dodać białko. Jak to zrobić?Wystarczy dodać rośliny strączkowe. W swoim przepisie użyłam ciecierzycy. Czasami przyrządzam potrawy, które kojarzą mi się z dzieciństwem.
A znajdzie się trochę tego. Między innymi należą do nich naleśniki. Wyczuwałam ich zapach z kilometra. Zawsze ustawiałam się pierwsza z talerzem w kolejce. Czy to robiła je Mama, Babcia, czy Ciocia. Zachęcam Was do spróbowania mojej wersji naleśników.

Piekielne naleśniki (Naleśniki z warzywami)

Ciasto na naleśniki:
200g mąki razowej TYP 2000
1 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:
1 średnia cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 średnia cukinia
puszka ciecierzycy
puszka krojonych pomidorów
chilli w proszku
sól
pieprz
Suszona natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo: puszka krojonych pomidorów, sól, pieprz, ser grana padano

Zacznijmy od przygotowania farszu. Siekamy drobno czosnek. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy czosnek i cebulę. Szklimy tylko. Dodajemy obrane i starte marchewki na grubych oczkach tarki. Dodajemy pokrojoną cukinię. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy kolejne 10 min. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Jeżeli chcecie mieć mniej pikantny farsz, dodajcie tylko szczyptę chilli.
Składniki na ciasto łączymy razem w misce. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Z przepisu wychodzi 8 dużych naleśników.
Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory z puszki blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy naleśniki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 10 min. Wyjmujemy, posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na kilka minut. Gotowe.

SMACZNEGO!!!

Something vegetable for dinner. The pancakes. Samething delights. Remember, however, that the meal was a full blown, you need to add to it protein. How to do it?
Just add legumes. In his recipe I used chickpeas.
Sometimes I get ready dishes that remind me of childhood. A little of this will be. Among other things, these include pancakes. I sensed the smell of a kilometer. Always I was setting up the first of the plate in the queue. Even it Mom did, or Grandma or Aunt.

I encourage you to try my version of pancakes.

Hellish pancakes (Pancakes with vegetables)


Pancake:
200g wholemeal flour TYPE 2000
1 cup milk
3/4 cup water
2 eggs
pinch of salt

1/2 teaspoon baking powder

Stuffing:
1 medium red onion
2 garlic cloves
2 medium carrots
1 medium zucchini
1 can of chickpeas
1 can chopped tomatoes
chilli powder
salt
pepper
dried parsley
2 tbsp rapeseed oil


Additionally: 1 can chopped tomatoes, salt, pepper, cheese grana padano

Start with the preparation of stuffing. Chop the garlic. Cut the onion in feathers. On the hot pan with fat throw garlic and onion. Add the peeled and grated carrot on a coarse mesh grater. Add chopped zucchini. Cook until tender. Then add  tomatoes. Cook another 10 min. Add the chickpeas and spices. If you want to have less spicy stuffing, add just a pinch of chilli.
Ingredients for the dough combine together in a bowl. On the hot pan fry pancakes. You will get 8 large pancakes.

Put stuffing on pancakes and wrap. Put in a casserole. Mix tomatoes, season with salt and pepper. Pour pancakes. Put in the preheated oven (180 deg. C) for 10 min. Remove, sprinkle with cheese and insert a few more minutes. Ready to eat.


BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz