18 listopada 2016

Kokosanki z karobem / Coconut cookies with carob



I coś dla łasuchów. Ja do nich należę w 100%. Dlatego moje łakocie muszą być w lżejszej wersji. Inaczej może grozić wymianą garderoby. A tego chyba żadna kobieta nie chce. No chyba, ze na mniejszy rozmiar 😉
Ciasteczka są mega kokosowe. Zastosowałam tutaj mąkę kokosową, wiórki kokosowe i olej kokosowy. W sumie brakuje nam tylko mleka kokosowego. Jeżeli je posiadacie akurat w domu, to możecie zastąpić nim wodę podaną w przepisie (w tej samej ilości) 😃
A teraz zabieramy się za pieczenie😃

Kokosanki z karobem

50 g mąki kokosowej
50 g mąki ryżowej
50 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu (jeżeli chcemy bardziej słodkie ciastka, można dodać więcej)
1/2 szkl. wody
2 łyżki ziaren karobu



W misce mieszamy wszystkie składniki suche. Dodajemy olej, żółtko i miód. Zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Następnie dodajemy wodę. Mieszamy dłońmi ciasto. Ciasto będzie miało rzadszą konsystencję. Dodajemy karob i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. W dłoniach formujemy małe kulki, następnie układamy na blasze. Spłaszczamy za pomocą widelca (przy okazji nadajemy im wzorek). Pieczemy około 15 min.
Z przepisu wyszło 17 ciasteczek.

SMACZNEGO!!!

Something for the sweet tooth. I belong to them in 100%. Therefore, my sweets must be in a lighter version. Otherwise may result in changing the dressing. And that probably no woman wants. Well, unless the smaller size 😉
Cookies are mega coconut. I put here coconut flour, coconut shrimps and coconut oil. In total, we lack only the coconut milk. If you have them happen at home, you can replace the water given in the recipe (the same amount) 😃
And now we're beginning baking😃

Coconut cookies with carob

50 g coconut flour
50 g rice flour
50 g desiccated coconut
1/2 teaspoon baking powder
1 egg yolk
2 tablespoons coconut oil
1 tablespoon honey (if you want more sweet cookies, you can add more)
1/2 glass water
2 tablespoons carob seeds

In a bowl mix all dry ingredients. Add oil, egg yolk and honey. Knead the dough for a crumble. Then add water. Mix the dough using hands. The dough will be less dense texture. Add the carob and mix again. Teach baking tray with baking paper. Adjusted oven to 180 deg. C. Form small balls, then put on a baking sheet. Flatten with a fork (the way we give them the pattern). Bake for about 15 minutes.
This provision came out 17 cookies.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz