20 listopada 2016

Kotleciki z warzywami / Chops with vegetables




Dzisiaj propozycja na soczyste kotleciki z warzywami. Można je usmażyć bądź upiec. Uzyskamy wtedy jeszcze lżejsza wersję. Prezentuję dzisiaj wersję smażoną na niewielkiej ilości tłuszczu.
Żeby kotlety wyszły nam mięciutkie i soczyste, do masy trzeba dodać 3 łyżki wody. Jest to patent mojej Mamy. 
Kotleciki podałam z sałatą. Jak zwykle na zielono. Zielone warzywa możemy jeść do woli. Dla osób dbających o linię, jest to bardzo duży plus. Sałata została skropiona sosem miodowo-musztardowym, ale można użyć tylko samej oliwy z oliwek. Dodatkowo podajcie swoje danie z dowolną kaszą. Mega obiad gotowy 😃

Kotleciki z warzywami

Kotlety (około 10 sztuk):
500 g mięsa wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
1/2 sporej marchwi
Papryka czerwona
1 jajko
3 łyżki wody
sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, rozmaryn

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sałata:
Sałata masłowa
kilka szt. orzechów włoskich
mandarynka

Sos miodowo-musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz



Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obraną marchew i paprykę trzemy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki kotletów mieszamy w misce. formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanej patelni z obydwu stron.
Sałatę rwiemy na kawałki. Posypujemy orzechami włoskimi. Dodajemy cząstki mandarynki i polewamy sosem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. 

SMACZNEGO!!!

Today is juicy chops with vegetables. They can be fried or baked. Then we get even lighter version. Today I present fried version on a small amount of fat. To chops came soft and juicy, you need to add 3 tablespoons of water. It is a patent of my mother.
I handed chops with salad. As usual green. Green vegetables we can eat all the time. For those who care about the line, this is a very big plus. Lettuce has been sprinkled with honey-mustard sauce, but you can only use olive oil. Additionally give your dish with any porridge. Mega dinner ready 😃

Chops with vegetables                                                              

Chops (about 10 pieces):                                                  
500 g beef-pork meat 
1 small onion
1/2 carrots
red pepper
1 egg
3 tablespoons water
salt, pepper, sweet pepper, lovage, rosemary

2 tablespoons canola oil for frying

Lettuce:
lettuce
several pcs. walnut
1 mandarin

Honey-mustard sauce:
3 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon honey
1/2 teaspoon mustard
salt
pepper

Cut onion into small cubes. Peeled carrots and peppers grate on the coarse mesh grater. Mix all the ingredients in a bowl. Form chops. Fry on a hot pan on both sides.
Lettuce cut to pieces. Sprinkle with walnuts. Add the mandarin segments and pour the sauce. Mix thoroughly all the ingredients of the sauce.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz