12 listopada 2016

Pyszne kanapeczki z pastą z wędzonej makreli / Delicious sandwiches with smoked mackerel paste




Coś pysznego na śniadanie, a mianowicie przepyszna pasta z wędzonej makreli. Makrelę połączyłam z jakiem i w taki sposób otrzymaliśmy śniadanie białkowo-tłuszczowe. Co takie śniadanka nam dają. Chodzi tutaj przede wszystkim o kortyzol, czyli hormon stresu. Kortyzol wpływa na nasz metabolizm, jak również na poziom glukozy we krwi.
Rano poziom kortyzolu w naszym organizmie jest dość wysoki, dlatego nie powinniśmy dostarczać zbyt dużej ilości węglowodanów. Podnosząc poziom insuliny osiągamy skutek odwrotny od oczekiwanego, tzn., spowalniamy wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej. Dostarczając kwasy tłuszczowe omega-3 obniżamy poziom kortyzolu, czyli wspomagamy redukcję tkanki tłuszczowej. 

Pyszne kanapeczki z pastą z wędzonej makreli

Składniki na 2 porcje:
mała wędzona makrela około 200g
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól 

szczypiorek
4 kromki chleba pełnoziarnistego

   

Oddzielamy rybę od ości. Rozdrabniamy jajko widelce. Łączymy w miseczce wszystkie składniki pasty. Ja użyłam do tego widelca. Na kromkach chleba smarujemy pastę i posypujemy szczypiorkiem. Szybko i prosto:)

P.S. Postaram się Wam dostarczyć jeszcze kilka takich przepisów na pyszne śniadania białkowo-tłuszczowe.

SMACZNEGO!!!

Something delicious for breakfast, delicious pasta with smoked mackerel. I combined mackerel with eggs and we get protein and fat breakfast. What's kind of breakfast can give us. The point is all about cortisol, called hormone stress. Cortisol affects our metabolism, as well as blood glucose level. On morning hours cortisol levels in the body is quite high, so we should not provide too many carbohydrates. Raising insulin levels achieve the opposite effect than expected, ie., supporting a slower reduction of body fat. By providing omega-3 fatty acid we lower the levels of cortisol, which helps to reduce body fat.

Delicious sandwiches with smoked mackerel paste

Ingredients for 2 portions:
small smoked mackerel about 200 g
2 boiled eggs
3 tablespoons plain yogurt
pepper
salt

chive

4 slices wholemeal bread

Separate the fish from the bones. Shredded eggs by fork. Combine all the paste ingredients in a bowl. I've used for this a fork. On slices of bread smear the paste and sprinkle with chives. Fast and simple :)


P.S. I will try to provide you a few recipes for such delicious protein and fat breakfasts.


BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz