27 lutego 2017

Bułeczki z prażonymi jabłkami z cynamonem / Rolls with roasted apples with cinnamon



Przepis miałam Wam podsunąć przed tłustym czwartkiem, jako troszkę zdrowszą alternatywę pączków. Niestety nie udało mi się go wrzucić na bloga.
Brak czasu zrobił swoje. Ale mam nadzieję, że i tak wsunęliście tego niezdrowego pączka 😉 W takim dniu tradycji musi stać się zadość 😃Muszę Wam powiedzieć, że ja też zjadłam jednego 😃

Bułeczki z prażonymi jabłkami z cynamonem (przepis na 5 bułeczek)

Ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej TYP 1850
1 łyżka cukru brązowego nierafinowanego
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
0,5 szkl. ciepłego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
1 jajko + 1 do posmarowania

Prażone jabłka:
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu


Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Zaczyn powinien wyrosnąć. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta, dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10 minut, aż przestanie odstawać od rąk. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na godzinę. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Wrzucamy do garnka, dodajemy dwie łyżki wody i prażymy do miękkości. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je na stolnicę. Jeszcze raz zagniatamy. Wałkujemy na 2 cm grubości. Szklanką wykrawamy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po środku każdego krążka robimy wgłębienie i nadziewamy prażonymi jabłkami. Dodatkowe jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bułeczki oprócz jabłek. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut.

SMACZNEGO!!!

I made that recipe before Fat Thursday as a little healthier alternative of donuts. Unfortunately, I could not put it on the blog. I did not have time to do this. But I hope that yiu ate unhealthy donut 😉 In this day of tradition must be served 😃I have to tell you that I also ate one 😃

Rolls with roasted apples with cinnamon (Recipe for 5 rolls)

Cake:
250g wholemeal flour TYPE 1850
1 tablespoon brown sugar raw
1 packet instant yeast (7 g)
0.5 glass warm milk
1 package vanilla sugar
1 tablespoon dissolved coconut oil
1 egg + 1 for brushing

Roasted apples:
3 apples
1 teaspoon cinnamon

Mix milk with yeast, sugar and 2 teaspoons flour. Cover with a cloth and let stand for 15 minutes. The leaven should grow. In a bowl postpone the remaining dough ingredients, add the yeast and knead the dough. Knead for 10 minutes until it stops stand out from the hands. Again, cover with a cloth and let stand for an hour. Meanwhile, wash, peel and cut apples into cubes. Put into a pot, add two tablespoons of water and roested until tender. At the end, add cinnamon and mix. The dough should double in volume. Remove them on the pastry board. Knead again. Roll out 2 cm thick. Cut rolls by glass. Arrange on a baking tray lined with baking paper. In the middle of each disc, recess and fill with roasted apples. Smear rolls by additional egg whitout apples. Bake at 180 deg. C for 20 minutes.


BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz