20 lutego 2017

Frytki z selera / Celery fries



Kolejny przepis na frytki. Tym razem seler. Przez wielu z nas jest to bardzo niedoceniane warzywo. Ja je uwielbiam. Na surowo nadaje się do sałatek.
Ma lekko orzechowy smak. Kiedy stosujemy dietę redukującą, właśnie seler jest tutaj świetną propozycją. 100 g bulwy zawiera zaledwie 7 kcal. Seler oczyszcza organizm z toksyn, przyśpiesza przemianę materii czy przynosi ulgę obolałym stawom. 
Moja propozycja podania na dzisiaj, to właśnie frytki z sosem czosnkowym.

Frytki z selera

1 bulwa selera
sól
pieprz
odrobina słodkiej papryki
suszona nać pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego

Selera obieramy, kroimy na kształt frytek. Dodajemy przyprawy i olej. Mieszamy. wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 st. C.

SMACZNEGO!!!

Another recipe for fries. This time celery. By many of us this is a very underrated vegetable. I love them. Raw suitable for salads. It has a slightly nutty flavor. When we use the reducing diet, right here celery is the perfect choice. 100 g of tuber contains only 7 kcal. Celery cleanses the body of toxins, accelerates metabolism and brings relief to aching joints.
My proposal for today, it's fries with garlic sauce.

Celery fries

1 bulb celery
salt
pepper
a little bit of sweet paprika
dried parsley
3 tbsp rapeseed oil

Peel the celery, cut into the shape of fries. Add the spices and oil. Mix. Put on a plate lined with baking paper. Bake for 25 minutes at 180 degrees Centigrade.

BON APPETIT!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz